טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים

טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים

טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים – מה חשוב לדעת?

אחד הרגשות הטבעיים הבסיסיים ביותר הקיימים אצל מבוגרים וילדים כאחד הוא פחד. התפתחות רגשית תקינה ובריאה של ילדים בעיקר, מתבססת על פחדים ועל הכרות עם הדרכים להתגבר עליהם.

למידע נוסף לחצו כאן

מה ההבדל בין פחד לחרדה?

הרבה אנשים מתבלבלים בין פחד לחרדה ובהתאמה גם בין דרכי טיפול בחרדה בילדים. כאמור, פחד הוא רגש טבעי לחלוטין המתעורר לרוב במהלך הילדות והוא רצוי והכרחי להתפתחות רגשית בריאה. טיפול בפחדים לילדים מתחיל במתן חשיבות לקיומם והתאמת הפחדים והסיבה להם לשלב ההתפתחותי של הילד.

חרדה היא למעשה, תגובה של הילד לכך שהפחד 'מציק' לו יתר על המידה ומשבש את השגרה אליה הוא רגיל. כמו כן, חרדה היא תכונה המותאמת לשלב ההתפתחותי בו נמצא הילד, אך כאשר היא מופיעה בעוצמה חזקה, הדבר עלול לגרום למצוקה רבה המפריעה לתפקוד השוטף של הילד.

אילו סוגי חרדה קיימים אצל ילדים?

ילדים הם האוכלוסייה המתפתחת והרגישה ביותר בעולם. בשלבים הראשונים של חייהם ובכל שלב התפתחותי, הם מכירים דברים חדשים שהיו זרים להם קודם.

סוגי החרדות הנפוצים ביותר:

  1. חרדה חברתית – פחד מוגבר מסיטואציות ומצבים חברתיים כמו הימצאות בקרב המון, אכילה בציבור, חוסר מסוגלות להשתמש בשירותים ציבוריים ועוד. ילדים הסובלים מחרדה חברתית מאופיינים כביישנים מאוד וכנמנעים ממפגשים חברתיים. טיפול בחרדה חברתית, הינו תהליך היכול לגרום לשינוי ניכר בהתנהגות ולהפחתת חרדה חברתית אצל ילדים. טיפול וליווי מקצועי הוא קריטי עוד בשלבים מוקדמים של זיהוי החרדה.
  2. התקף חרדה – אצל ילדים כמו אצל מבוגרים, זוהי תגובה לפחד קיצוני המלווה בתסמינים גופניים שונים. תסמינים אלו כוללים לרוב כאבי ראש ובטן, הזעה, בחילות, טשטוש ראיה, נשימה מהירה, רעידות ועוד. אחד המאפיינים המרכזיים של התקף חרדה הוא חוסר היכולת הגופנית להגיב לסיטואציה (לזוז, לדבר, לתפקד כראוי).
  3. הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) – הפרעה נפשית המאופיינת במחשבות טורדניות ופולשניות. החרדה מתבטאת בביצוע פעולות טקסיות החוזרות שוב ושוב, על מנת לגרש את המחשבות הטורדניות הגורמות לסבל כמו שטיפת ידיים אובססיבית, נעילת דלתות וחדרים מספר פעמים לפני השינה וכן הלאה. ילד הסובל מהפרעה טורדנית, נראה כלפי חוץ אחרת מאשר ילד החווה התקף חרדה.

חרדה בילדים – תסמינים

לחרדה יכולים להיות תסמינים התנהגותיים ורגשיים, אשר קשורים גם לאופי הילד. למשל, ניתן לפספס חרדה אצל ילד ביישן על ידי סיווג הביישנות כחלק האופי שלו ולא כביטוי לחרדה.

במידה והחרדה פוגעת באיכות החיים של הילד והיא מופיעה בתדירות גבוהה ובעוצמה רבה, כדאי להתייעץ ולברר על טיפול. באמצעות טיפול רגשי נכון, ניתן לצמצם ואף להעלים את החרדה בצורה מדויקת.

טיפול בחרדות לילדים

טיפול בחרדות ילדים עם גישת שלושת הממדים

לרוב, המחשבות, התחושות והרגשות הן אלו המנהלות את חרדות אצל ילדים. טיפול אפקטיבי הוא כזה המתרכז בזיהוי מקיף ומדויק של החרדה ומוצא פתרון לקושי. כשהטיפול נעשה בצורה בטוחה, המטופל משתחרר מהתודעה החרדתית ויחד עם המטפל בונה תודעה טובה ויציבה, כך שבסוף התהליך החרדות נעלמות לחלוטין.

בטיפול בגישת שלושת הממדים צוללים לעומק התודעה של הילד, מאתרים ובוחנים את הגורמים המדויקים המובילים להתפתחות התקף חרדה בילדים.

הייחודיות של השיטה היא בהתמקדותה בעקירת הבעיה מן השורש עד לריפוי מלא שלה. זאת בניגוד, לשיטות טיפול אחרות, המתמקדות בטיפול בסימפטומים ולא במקור הבעיה ולכן, אינן מביאות לריפוי מלא.

המטפלים בשיטה זו, מסתכלים על המטופל בראייה הוליסטית ומתמקדים בחיבור בין הגוף והנפש שלו. הטיפול עצמו נשען על שלוש מתודות המשתלבות האחת בשנייה:

א. פסיכולוגיה – כל התהליכים הנפשיים בתת המודע המעצבים את תודעת המטופל. ההתמקדות היא בתפיסות המתגבשות במהלך החיים לגבי האדם, אופיו, נפשו, נטיותיו ועוד הגדרות חשיבתיות מסוג זה. הגדרות אלו, הופכות לרגשות – חיוביים או שליליים, כלפי העולם וכלפי האדם עצמו.

ב. רפואה הסינית – תורת המרידיאנים האומרת שדרכן עוברת אנרגיית החיים בגוף. כשהן נחסמות והאנרגיה מצטברת באזורים מסוימים – נוצרות מחלות. כלומר, מחלות הן ביטוי גופני לחסימה אנרגטית הנוצרת בעקבות תהליכים לא חיוביים בתת המודע.

ג. פיזיקה– בעזרת הפיזיקה מבינים, בין היתר, גם את אופן הזרימה של האנרגיה בגוף האדם, את ביטוייה השונים ואת ההשלכות שיש להצטברותה.

כמה זמן נמשך טיפול בחרדות לילדים?

משך זמן הטיפול משתנה מילד לילד גם בהתאם לסוג הבעיה וחומרתה. טיפול בחרדות אצל ילדים מצריך זמן, רגישות ומקצועיות ותלוי כימיה עם המטפל וביכולתו ביצירת קשר טוב המבוסס על אמון.

איך ניתן לדעת אם המטפל\ת מתאימה?

אין ספק, שישנה חשיבות למציאת מטפל מנוסה ומקצועי עבור טיפול בחרדות אצל ילדים ואף יותר אצל טיפול בחרדות אצל בני נוער. ממילא, לא פשוט להביא את הילד לטיפול שמקשה על ההתמודדות היומיומית שלו ושל הוריו. על כן, בראש ובראשונה יש לבחור מטפל בעל ניסיון בטיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים, המכיר היטב את הנושא.

כדאי לחפש ולקרוא ברשת את אודות המטפל, גישת הטיפול בה נוקט ומאמרים על טיפול בחרדות אצל ילדים. כאמור, ישנן גישות שונות לטיפול בחרדות ופחדים אצל ילדים וכדאי לבחור מטפל המשתמש באמצעים שהילד יתחבר אליהם. מעבר לכך, מומלץ לפני שמתחילים לדבר עם המטפל ולקבל פרטים על האופן בו הטיפול מתבצע כמו מהי תדירות הפגישות, היכן הן מתקיימות ועוד. הללו נועדו כדי להפיג את החששות של הילד מהטיפול כמו גם מהפגישה עם דמות חדשה בחייו.

טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים – בת אל חזן

בת אל חזן, מטפלת בכירה בשיטת שלושת הממדים ובעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות. שלושת הממדים היא שיטת טיפול הניתנת לביצוע דרך שיחות וידאו, לכן ניתן לבצע אותה מכל מקום בעולם, לא משנה היכן אתם נמצאים. במהלך הטיפול נצליח להגיע אל שורש הבעיה הנמצאת בתת מודע אשר היא אחראית לסימפטומים הבאים לידי ביטוי במודע, כאשר בסוף התהליך תאמצו לעצמכם השקפת עולם בריאה ונכונה, איתה תוכלו להתמודד בהצלחה עם הבעיות והאתגרים השונים.

אני יודעת שתחילת טיפול רגשי יכולה להיות מלווה בחששות, שאלות והסתייגויות. לקבלת מידע נוסף על טיפול בחרדות אצל ילדים וכן הלאה, מוזמנים ליצור קשר במספר 054-2444457.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Table of Contents

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן