חרדות ופחדים ממחלות – טיפול עומק בשיטת שלושת הממדים
חרדה ממחלות וממוות היא מצב נפשי שבו אדם חווה פחד או דאגה מוגברת סביב רעיונות של מחלה, כאב או מוות. תופעה זו יכולה להתבטא בכמה דרכים:
- פחד ממחלות ומוות: דאגה מתמשכת לגבי הבריאות האישית או בריאותם של אחרים, עם נטייה לפרש סימנים פיזיים כתסמינים של מחלה קשה.
- פחד רק ממוות: תחושת חרדה או אימה ממחשבות על מוות, אובדן או מה שיקרה לאחר המוות.
- הסחות דעת: מחשבות חוזרות ונשנות על מחלות או מוות, שיכולות להפריע לתפקוד היומיומי.
- הימנעות: נטייה להימנע מבדיקות רפואיות, פעילויות מסוימות או אפילו מקומות שמזכירים את הפחדים הללו.
חרדה ממחלות וממוות יכולה להיות חלק מהפרעות חרדה כמו היפוכונדריה או פחדים ספציפיים, והיא עשויה להצריך טיפול מקצועי כדי להתמודד עם התסמינים והרגשות הקשורים לכך. מידת האינטנסיביות והעוצמה של ההתעסקות בפחד הזה, ומידת השפעתן על איכות החיים של אדם, הן אלה שמבדילות בין פחד "רגיל", שכל אחד חווה מדי פעם במצבים שונים, לבין חרדה.
לאדם חרד, או חרדתי, יש נטייה למחשבות שליליות, להימנעות מפעולות וממצבים שונים, או לנקיטת צעדים רבים שמטרתם למנוע את המצב שמפחיד אותו. במקרים קיצוניים, אותו אדם עלול לפתח התנהגות אובססיבית, או לנהל את חייו באופן שמונע ממנו הנאות רבות, השתתפות בפעילויות למיניהן, חוויית חיים עשירה ומלאה והגשמה עצמית.
חרדות ממחלות – תסמינים
סימפטומים של חרדה ממחלה או ממוות מאופיינים בעיקר:
- מחשבות חוזרות ונשנות לגבי מחלות או מוות, המפריעות לשגרת היומיום.
- פחד מוגזם ובלתי נשלט ממחלות או פציעות זעומות, גם כאשר אין סיבה ממשית לדאגה.
- תסמינים פיזיים: כאבי גוף, דפיקות לב מואצות, הזעה, רעד, או קושי בנשימה, שיכולים להיגרם ממצב החרדה. חשוב לציין שמדובר בתחושה אמיתי ולא מזויפת, האדם החרד ממש מרגיש את הכאב.
- תסמינים רגשיים: תחושת דיכאון, ייאוש, או חוסר תקווה בנוגע לבריאות או לחיים.
- קושי להתרכז: קושי להתרכז במשימות יומיומיות עקב המחשבות המטרידות.
- שינויים בהתנהגות: שינויים בהרגלים, כמו אכילה מוגברת או אי אכילה כלל, שינה חלשה מול מוגזמת ו/או פעילות גופנית בעצימות גבוהה מידי, בשל פחד או חרדה.
כל אלה, גורמים לעלייה של רמת הסטרס ולמתח נפשי רב (סימפטומים חרדה ממחלה), אשר בסופו של דבר, נותנים את אותותיהם בגוף בצורת סימפטומים שונים כגון שרירים תפוסים, עייפות יתר, לחץ דם גבוה, עלייה ברמות הסוכר בדם, פגיעה במערכת החיסונית ובעקבותיה נטייה למחלות ולדלקות שונות, ועוד.
טיפול בחרדות ממחלות- כיצד מתפתחת חרדה?
ישנן חרדות שנולדות בגיל צעיר, אצל ילד שגדל בסביבה שבה הוא סופג אותן מהסביבה. לדוגמא, ילד שאחד מהוריו סובל מחרדה בריאותית ושמזהיר אותו כל הזמן מפני מחלות, או אוסר עליו לבצע פעולות מסוימות, כמו למשל לשחק בארגז החול בגן, ללטף כלב או חתול, או להתקרב לילד אחר אם הוא מנוזל או מתעטש.
גם כשההורה אינו מגביל את פעולתו של הילד, אך מחיל אותה על עצמו ומציג בעצמו התנהגות חרדתית, הילד לומד ממנו, שיש סיבה לפחד.
במקרים אחרים, חרדה עלולה להתפתח בעקבות מקרה/ אירוע שנחקק כחוויה טראומטית, כמו למשל, ילד שאיבד אדם אהוב כתוצאה ממחלה, או שחלה בעצמו – אפילו אם המחלה לא הייתה מסכנת חיים, אך גרמה לו כאב וסבל.
הזיכרון של אותה חוויה נצרב בנפש ובגוף ומעורר בכל פעם מחדש את תחושת הכאב והסבל, גם כשהגירוי האמתי במציאות אינו מצדיק זאת.
טיפול בפחד ממחלות ומוות- דוגמא של חרדה מחיידקים
חרדה מפני מחלות היא סוג אחד מתוך מגוון סוגים שונים של חרדות. הסובלים ממנה, הם אנשים שחיים בפחד תמידי מפני נזק לבריאותם (או לבריאות יקיריהם) ואשר חשים מאוימים באופן קיצוני מפני כל סטייה – ולו הקלה ביותר, מקו הבריאות. הצטננות פשוטה, פצעון מודלק, כאב ראש, או סתם הרגשה כללית ירודה, נוטים להתפרש אצלם כתמרורי אזהרה מהבהבים ולעיתים, כאיום במוות. אנשים כאלה הרבה פעמים מפתחים גם חרדה מחיידקים (ג'רמופוביה, ובאנגלית: Germophobia, או Mysophobia).
החרדה עלולה להתבטא בעיסוק מוגזם בניקוי וקרצוף של הגוף ושל סביבת המחייה, בדרגות שונות של הימנעות (לעיתים, עד כדי הימנעות מוחלטת) מלינה ומאכילה מחוץ לבית, משהייה במקומות סגורים וצפופים, ממגע בחפצים, בבעלי חיים, או באנשים אחרים וכד'.
אצל ילדים, חרדה כזו עלולה להתבטא בריחוק חברתי, בקשיי שינה, בקשיי ריכוז, בירידה בלימודים, או בסירוב לקחת חלק בטיולים או בפעילויות אחרות שנתפסות בעיניהם כמסוכנות וכבעלות פוטנציאל גבוה לפגיעה בבריאות, כמו למשל אכילה בצוותא, משחק בחפצים שעוברים מיד ליד, או בסביבה שאינה נקייה (חול, בוץ, אבק).
איך להתמודד עם חרדה ממחלות- שיטת 3 הממדים
ישנן המון שיטות לטיפול בחרדה. חלקן ממוקדות בעיקר בדיבור ושיחה, כמו למשל CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), וחלקן ממוקדות בגוף או במוח, כמו למשל נוירופידבק (טיפול נוירופידבק (Neurofeedback) הוא שיטה טיפולית המתמקדת בשיפור תפקוד המוח באמצעות פידבק בזמן אמת על פעילות מוחית. במהלך הטיפול, מטופלים מחוברים למכשירים המנתרים את פעילות המוח שלהם (כגון גלי EEG) ומקבלים מידע מיידי על מצבם).
בכדי להגיע אל לב לבה של הבעיה ולטפל בה לעומקה, באופן שיביא לריפוי אמיתי, צריך להתייחס אל כל הרבדים: נפשי, רגשי וגופני.
טיפול בשיטת שלושת הממדים הוא טכניקה טיפולית ייחודית, שמכירה בצורך הזה, מאתרת את שורש הבעיה, מסייעת לנטרל מחשבות שליליות ורגשות קשים ומביאה לפתיחה של חסימות בגוף ושל תקיעויות גופניות שנוצרו כתוצאה מהחרדה.
הטיפול משלב ידע וטכניקה מעולמות הפסיכולוגיה, הרפואה הסינית והפיסיקה, מפרק את היסודות עליהם נשענת החרדה ומאפשר להשיג רוגע ושקט נפשי. העבודה הרגשית והגופנית שנעשית יחד עם המטופל היא דו-סטרית: החלפת הרגשות הקשים בחיוביים משפיעה לטובה על הגוף, בעוד שהתמוססות התקיעויות הגופניות משליכה גם על הרגש ועל הנפש.
איך להפחית חרדות ממחלות- בת אל חזן
מטפלת רגשית בשיטת שלושת הממדים. אם אתם, או ילדכם סובלים מחרדה ועד היום חשבתם שזוהי גזירה לכל החיים, או שניסיתם כל מיני טיפולים שלא צלחו, אני מזמינה אתכם להתנסות בטיפול עומק, שיאפשר לכם להשתחרר מהחרדה ולחיות חיים טובים, מלאים ומספקים.
צרו קשר בטלפון: 054-244-4457 או בטופס הפנייה בעמוד "צור קשר" באתר.