טיפול רגשי אצל ילדים- מורה נבוכים
טיפול רגשי בילדים מסייע להם להוריד את המסכות וההגנות ולהעלות בפני המטפל או המטפלת את הדברים שמציקים ומטרידים אותם ללא פחדים וללא חשש לשיפוטיות, במהלך הטיפול הרגשי. הטיפול הרגשי מעניק לילד תחושת ביטחון שהוא יכול לפתוח את הלב אל המטפל/ת היושבים מולו. הילד והמטפל/ת כורתים ברית המאפשרת לילד לספר את הבעיות והסיפור שלו ללא פחד ולהיעזר באיש/אשת מקצוע שיש להם את הכלים על מנת להתוות לו את הדרך לצאת לתהליך של התמודדות עם הקשיים.
קושי רגשי אצל ילדים – מתי כדאי לפנות?
טיפול רגשי מומלץ לילדים כאשר ההורים מזהים מצוקה רגשית אצל הילדים ומזהים בנוסף, ירידה בתפקוד. חלק מהילדים נהנים מרמות גבוהות של עמידות נפשית וחוסן ואז, לא תמיד יש צורך בטיפול רגשי, כאשר יש תמיכה הורית ניכרת, יחד עם ליווי של מטפל/ת רגשי/ת, ניתן להביא לשיפור ניכר ולפתרון הבעיות.
תקופת הילדות יכולה להיות תקופה לא קלה עבור ילדים ומתבגרים, קבוצת הגיל הזו עלולה לסבול קשיים רבים, המצבים הבאים עלולים לרמוז על כך שכדאי לפנות לעזרה מאנשי מקצוע:
- הפרעות קשב וריכוז – קשיים בתפקוד או ריכוז בבית הספר או בגן על רקע של הפרעת קשב וריכוז.
- התבודדות ודיכאון
- מצוקה רגשית
- קשיים חברתיים – היעדר של מיומנות חברתית שאינה תואמת את גילו הכרונולוגי של הילד
- פחדים וחרדות – גם למבוגרים יש פחדים, אך הם שונים באופיים מאלו של הילדים, הפחדים השכיחים אצל ילדים קטנים יותר הם: פחד מלהיות לבד, פחד מחושך, פחד מחיות ועוד.
- התקפי זעם ואלימות – הילד מפגין בעיות התנהגותיות שונות כגון: הפרעות במסגרת החינוכית, חוסר גבולות, אלימות פיסית או מילולית, קשיים בשליטה עצמית ואף התקפי זעם.
- עצב
- התבודדות ודיכאון – מצב רוח ירוד של הילד או הנער, היעדר עניין בפעילויות התואמות את גילו.
- רגרסיה – נסיגה מתמשכת בתפקוד היומיומי של הילד מעידה פעמים רבות על קושי רגשי. אצל ילדים צעירים נפוץ למדי מצב של רגרסיה לשלבים התפתחותיים מוקדמים היכולים להתבטא בהרטבה בלילה במיטה, מציצת אצבע או חזרה לאכילה מבקבוק.
- לקויות למידה
- הפרעות אכילה
- קשיים בשינה – ילדים שלא נרדמים לבד, מתעוררים באמצע הלילה או עוברים למיטת ההורים, חלומות מפחידים ועוד.
בעיות רגשיות- ילדים וילדות בגיל ההתפתחות
קיימים מספר סוגי טיפול בבעיות רגשיות אצל ילדים, אך מה שחשוב יותר מהכול הוא הקשר שנוצר בין הילד והמטפל, חשוב מאוד שתהיה כימיה טובה ביניהם, זהו אחד המרכיבים החשובים ביותר להצלחתו של טיפול רגשי. כמו כן חשובה מאוד המעורבות והקשר של ההורים עם המטפל.
הורים רוצים להיות הכי טובים עבור ילידיהם\ ולגדל אותם בצורה הכי טובה שאפשר, אך המציאות טופחת לא פעם על פנינו ואנו חווים קשיים שונים (לימודיים, התפתחותיים, רגשיים, חברתיים וכו'). לא לכל ההורים יש כלים להתמודדות עם בעיות רגשיות אצל ילדים ופעמים רבות ההורים מוצאים את עצמם אבודים ולא יודעים כיצד להתמודד עם הקשיים והאתגרים ולא יודעים האם יש צורך בטיפול לילד או שמא זאת רק משבר רגעי חולף. על מנת לנסות להתגבר על הקשיים מומלץ לפנות למטפל מקצועי, אשר יוכל בפגישת היכרות לאבחן ולקבוע האם קיימת בעיה רגשית כזו או אחרת.
ילדים עם בעיות רגשיות – המלצות לטיפול
בטיפול רגשי אנו מנסים להגיע לשורש הקשיים, עולמם הרגשי של ילדים הוא עדין מאוד, והפירוש שלהם לעולמנו מושפע רבות מההורים ומהחוויות שהם צוברים במשך השנים מול החברה. אנו ממליצים על מספר טיפים בנוגע לטיפול:
- בחירה נכונה של מטפל/ת: כדאי לבחור מטפל/ת רגשי שיש להם ניסיון בעבודה עם ילדים ושהם מתמחים בטיפול שמתאים לצרכים של הילד שלכם, בין אם זה טיפול במשחק, טיפול באומנות, או גישות אחרות.
- תקשורת פתוחה עם הילד: חשוב לשוחח עם הילד בצורה פתוחה על מה עומד לקרות, להסביר לו בצורה פשוטה את מטרת הטיפול ולהדגיש שזה מקום בטוח שבו הוא יכול לדבר על הרגשות שלו.
- סבלנות לתהליך: שינוי רגשי לא קורה בן לילה. יש להיות סבלניים ולהבין שהטיפול הוא תהליך שעשוי לקחת זמן, וההתקדמות יכולה להיות הדרגתית.
- מעורבות ההורים: חשוב שהורים יהיו מעורבים בתהליך הטיפולי, בין אם על ידי השתתפות במפגשים מסוימים, ובין אם על ידי קבלת הדרכה מהמומחה כיצד לתמוך בילד בבית.
- סביבה תומכת בבית: צרו סביבה ביתית תומכת ומבינה שבה הילד ירגיש בטוח לשתף את תחושותיו, מבלי לחשוש משיפוטיות.
- מעקב אחרי התקדמות: חשוב לשמור על תקשורת שוטפת עם המטפל כדי לעקוב אחר התקדמות הטיפול ולהבין אם יש צורך בהתאמות או שינויים במהלך הטיפול.
- חיזוק הילד: תנו לילד חיזוקים חיוביים על עצם ההשתתפות בטיפול ועל המאמצים שהוא עושה כדי להתמודד עם הקשיים הרגשיים. ים בתודעתם בצורה שונה לחלוטין מאדם בוגר.
מאיזה גיל אפשר להתחיל בטיפול רגשי?
קשיים רגשיים אצל ילדים אינה הרת גורל ולא צלקת לכל החיים. ברוב המקרים הדברים פתירים ואנשי מקצוע נכונים יידעו לגשר על הפערים ובזכות מומחיות וכלים ייחודיים יטפלו נאמנה בילדיכם.
טיפול רגשי בילדים ניתן להתחיל בגיל צעיר מאוד, אפילו בגילאי 3-4, בהתאם לצורך ולמצב הרגשי של הילד. הטיפול הרגשי המוקדם מתמקד לרוב בכלים שמתאימים לגיל הילד, כגון טיפול במשחק, טיפול באומנויות (כמו ציור ויצירה), וטיפולים אחרים שמותאמים במיוחד לגיל הרך. בגילאים אלו, המטפלים משתמשים בכלים שמאפשרים לילדים להביע את רגשותיהם בדרכים לא מילוליות, משום שבגיל הצעיר ילדים מתקשים להביע את עצמם במילים.
ההחלטה על תחילת טיפול רגשי בגיל צעיר צריכה להתבצע בשיתוף עם אנשי מקצוע כמו גננות, יועצים חינוכיים או פסיכולוגים ילדים, שיכולים לזהות האם הילד מראה סימנים של מצוקה רגשית, קושי בהתמודדות חברתית, התפרצויות זעם, פחדים מוגזמים או שינויים פתאומיים בהתנהגות.
לעיתים בגילאים צעירים במיוחד אנו נעזרים באמו של הילד לצורך תקשורת טובה יותר איתו, יחד עם זאת זה לא מנדטורי ולפעמים נוכחות של האם יכולה לפגוע בטיפול.
בעיה רגשית אצל ילדים- מה הצעד הבא ?
אין תשובה אחת ויחידה לשאלה איזה טיפול רגשי מומלץ לילדים, שכן ישנן גישות ושיטות רבות שבעזרתן ניתן לערוך טיפול רגשי אצל ילדים. כך למשל, קיימים טיפולים המבוססים על משחק, על אומנות ודרמה, על בעלי חיים ועוד. הנקודה המרכזית אינה דווקא השיטה הטיפולית עצמה, אלא הקשר שנוצר בין הילדים ובין המטפל/ת, קשר שבזכותו יהיה ניתן לטפל בהצלחה באותם ילדים עם קשיים רגשיים. כלומר, מידת האמון והפתיחות שהילד יוצר, הניכרת בנכונותו להתגייס, להגיע לפגישות ולשתף איתן פעולה. על כן, מטפל בילדים חייב לדעת כיצד לייצר אווירה נינוחה, חמה, מאפשרת ותומכת שאינה מאיימת על הילד, וכיצד להגיע ולעבוד על הקשיים והאתגרים המעסיקים אותו גם בדרכים עקיפות שאינן מאיימות עליו.
בת אל חזן, מטפלת בשיטת 3 הממדים בעלת ניסיון עשיר וטיפלה כבר ביותר מ-500 נשים וילדים כאקדמאית בתחום מדעי ההתנהגות, התנסיתי לאורך השנים באופן אישי במגוון טיפולים להפרעות קשב וריכוז. הטיפול היחיד שהביא אותי לפריצת דרך ממשית, הוביל לעבודת עומק ולתוצאות לאורך זמן היה הטיפול בשיטת שלושת הממדים.
היום, אחרי ליווי טיפולים מוצלחים למגוון בעיות, אני יודעת מעבר לכל ספק כי הטיפול מרפא ומצליח להביא את המטופלים לחיות חיים מלאי עשייה וצמיחה בכל המישורים.
אם אתם מעוניינים לשמוע עוד על טיפול רגשי לילדים, מחיר הטיפול, אורכו ופרטים נוספים אתם מוזמנים להתקשר לטלפון נייד: 054-2444457 או צרו קשר כאן.