fbpx

טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים

טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים

טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים – מה חשוב לדעת?

אחד הרגשות הטבעיים הבסיסיים ביותר הקיימים אצל מבוגרים וילדים כאחד הוא פחד. התפתחות רגשית תקינה ובריאה של ילדים בעיקר, מתבססת על פחדים ועל הכרות עם הדרכים להתגבר עליהם.

מה ההבדל בין פחד לחרדה?

הרבה אנשים מתבלבלים בין פחד לחרדה ובהתאמה גם בין דרכי טיפול בחרדה בילדים. כאמור, פחד הוא רגש טבעי לחלוטין המתעורר לרוב במהלך הילדות והוא רצוי והכרחי להתפתחות רגשית בריאה. טיפול בפחדים לילדים מתחיל במתן חשיבות לקיומם והתאמת הפחדים והסיבה להם לשלב ההתפתחותי של הילד.

חרדה היא למעשה, תגובה של הילד לכך שהפחד 'מציק' לו יתר על המידה ומשבש את השגרה אליה הוא רגיל. כמו כן, חרדה היא תכונה המותאמת לשלב ההתפתחותי בו נמצא הילד, אך כאשר היא מופיעה בעוצמה חזקה, הדבר עלול לגרום למצוקה רבה המפריעה לתפקוד השוטף של הילד.

למידע נוסף לחצו כאן

אילו סוגי חרדות ופחדים אצל ילדים?

ילדים הם האוכלוסייה המתפתחת והרגישה ביותר בעולם. בשלבים הראשונים של חייהם ובכל שלב התפתחותי, הם מכירים דברים חדשים שהיו זרים להם קודם. סוגי החרדות הנפוצים ביותר:

  • חרדה חברתית – פחד מוגבר מסיטואציות ומצבים חברתיים כמו הימצאות בקרב המון, אכילה בציבור, חוסר מסוגלות להשתמש בשירותים ציבוריים ועוד. ילדים הסובלים מחרדה חברתית מאופיינים כביישנים מאוד וכנמנעים ממפגשים חברתיים. טיפול בחרדה חברתית, הינו תהליך היכול לגרום לשינוי ניכר בהתנהגות ולהפחתת חרדה חברתית אצל ילדים. טיפול וליווי מקצועי הוא קריטי עוד בשלבים מוקדמים של זיהוי החרדה.
  • התקפי חרדה – אצל ילדים כמו אצל מבוגרים, זוהי תגובה לפחד קיצוני המלווה בתסמינים גופניים שונים. תסמינים אלו כוללים לרוב כאבי ראש ובטן, הזעה, בחילות, טשטוש ראיה, נשימה מהירה, רעידות ועוד. אחד המאפיינים המרכזיים של התקף חרדה הוא חוסר היכולת הגופנית להגיב לסיטואציה (לזוז, לדבר, לתפקד כראוי).
  • הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) – הפרעה נפשית המאופיינת במחשבות טורדניות ופולשניות. החרדה מתבטאת בביצוע פעולות טקסיות החוזרות שוב ושוב, על מנת לגרש את המחשבות הטורדניות הגורמות לסבל כמו שטיפת ידיים אובססיבית, נעילת דלתות וחדרים מספר פעמים לפני השינה וכן הלאה. ילד הסובל מהפרעה טורדנית, נראה כלפי חוץ אחרת מאשר ילד החווה התקף חרדה.

טיפול בחרדות לילדים

חרדה בילדים – תסמינים

תסמיני החרדה אצל ילדים יכולים להופיע במגוון צורות, פיזיות, רגשיות והתנהגותיות. הנה רשימה של תסמינים נפוצים:

תסמינים פיזיים:

  • כאבי בטן או בחילה – ילדים חווים לעיתים כאבים פיזיים לא מוסברים, בעיקר כאבי בטן, כתוצאה מהלחץ שנגרם מהחרדה.
  • כאבי ראש – כאבי ראש עשויים להופיע אצל ילדים שחווים לחץ או חרדה מתמשכים.
  • הזעה מוגברת – ילדים עלולים להזיע יותר כשמופיעה חרדה, במיוחד במצבים של פחד או מתח.
  • דפיקות לב מואצות – חרדה יכולה לגרום לעלייה בקצב הלב, דבר שנחווה פעמים רבות כ"פרפרים" בבטן.
  • קושי בנשימה או תחושת חנק – במקרים חמורים יותר, ילדים יכולים לחוות קוצר נשימה או תחושה שהם לא יכולים לנשום בצורה תקינה.
  • רעידות או רעד בגוף – ילדים עלולים לחוות רעידות או רעד כשמופיעה חרדה עוצמתית.
  • קשיי שינה – קשיים בהירדמות, התעוררות תכופה, או חלומות רעים עשויים להיות תוצאה של חרדה.

תסמינים רגשיים:

  • חשש מוגבר או פחד בלתי מוסבר – ילדים עם חרדה יפגינו חשש מוגבר או פחד במצבים שלכאורה אינם דורשים זאת.
  • תחושת חוסר שקט – ילדים יכולים להרגיש תחושת אי נוחות תמידית, כמו משהו לא בסדר אך לא ידוע מה בדיוק.
  • רגזנות או עצבנות – חרדה יכולה להתבטא ברגישות יתר או תגובות רגשיות קיצוניות למצבים קטנים.
  • תחושת אי-שליטה – ילדים יכולים להרגיש שהם מאבדים שליטה על המצב, דבר שיכול להוביל לתסכול וכעס.

תסמינים התנהגותיים:

  • הימנעות מפעילויות או מצבים מסוימים – ילדים עשויים להימנע ממקומות, אנשים, או פעילויות שמעוררות אצלם חרדה, כמו בית ספר, מסיבות חברתיות, או מפגשים משפחתיים.
  • קושי להתרכז – חרדה יכולה לפגוע ביכולת של הילד להתרכז בבית הספר או בפעילויות אחרות.
  • התפרצויות זעם – לעיתים, ילדים עם חרדה מבטאים את המתח והפחד שלהם בהתפרצויות רגשיות חזקות.
  • חזרה על התנהגויות או דיבור – חזרה על התנהגות מסוימת, כמו טקסים קטנים (כמו נגיעה בחפצים בצורה מסוימת או חזרה על מילים), יכולה להיות סימן להתמודדות עם חרדה.
  • הידבקות להורים – ילדים יכולים להיצמד להורים בצורה מוגזמת, לחשוש להיפרד מהם או לחוות התקפי חרדה במצבים של פרידה.

תסמינים חברתיים:

  • קשיים ביצירת קשרים חברתיים – ילדים עם חרדה יכולים להימנע מחברות או להיות חסרי ביטחון באינטראקציות חברתיות.
  • פחד מלהיות במרכז תשומת הלב – חלק מהילדים יחששו ממצבים בהם הם צריכים לדבר מול קהל, כמו בכיתה, או להתמודד עם סיטואציות חברתיות שמביאות אותם למרכז הבמה.

חשוב לזהות את התסמינים הללו מוקדם כדי שהילד יקבל את התמיכה הנכונה. חרדה אצל ילדים היא דבר נפוץ, אך היא יכולה להפריע לתפקוד היום-יומי ולפגוע בהתפתחות הרגשית והחברתית שלהם. אם יש חשש לחרדה אצל הילד, כדאי לפנות לאיש מקצוע לקבלת ייעוץ והכוונה לטיפול מתאים.

טיפול בחרדות ופחדים אצל ילדים

טיפול בחרדות ופחדים אצל ילדים- הייחודיות הישראלית

לילדים בישראל יש מספר חרדות ופחדים שיכולים להיות דומים לאלה של ילדים במדינות מערביות אחרות, אך חלקם ייחודיים למצב הגיאופוליטי והחברתי של המדינה. הנה מספר הבדלים:

  • מצב ביטחוני וחרדות מלחמה: ילדים בישראל חשופים למצב ביטחוני מתוח הכולל לעיתים קרובות אזעקות, טילים, אירועים ביטחוניים, ומבצעים צבאיים. במצבים אלה, ילדים עלולים לפתח חרדה הקשורה למלחמה, מתקפות טילים או פיגועים. במדינות מערביות אחרות, ילדים אינם חווים לרוב את האיומים הביטחוניים היום-יומיים שיכולים להיות חלק משגרת החיים בישראל.
  • אזעקות צבע אדום ומקלטים: החשיפה לאזעקות צבע אדום והצורך לרוץ למקלטים הם חוויות שעשויות ליצור פחד וחרדה בקרב ילדים בישראל. ילדים במקומות כמו אזור הדרום סובלים במיוחד מהחרדות הללו בשל החשיפה המוגברת לאירועים כאלו. במדינות אחרות, ילדים לא נאלצים להתמודד עם החוויות האלה בצורה כה תכופה.
  • שירות צבאי: למרות שהשירות הצבאי מגיע בגיל מבוגר יותר ולרוב הוא בונה ומחשל את הנער/ה, יש ילדים שגדלים עם חרדה הקשורה לשירות העתידי שלהם בצה"ל, בשל הסיפורים או החוויות של בני משפחה וחברים קרובים. תחושת האחריות הלאומית והפחד מפציעה או מוות במהלך השירות יכולים להתחיל להתפתח כבר מגיל צעיר.
  • חרדות סביב השתלבות חברתית: החברה הישראלית נוטה להיות קהילתית וקרובה, מה שעשוי להוביל לכך שחרדות חברתיות מסוימות, כמו פחד מהשתלבות חברתית, ירגישו עוצמתיות יותר בישראל. הציפייה להשתלב בקבוצות נוער, מסגרות חינוכיות או פעילויות קהילתיות יכולה להיות בעלת משקל רגשי גדול יותר אצל ילדים בישראל לעומת ילדים במדינות מערביות אחרות עם תרבות פחות קהילתית.

כמובן שישנן חרדות אוניברסליות, חרדות ופחדים דומים בין ילדים בישראל למדינות מערביות אחרות: פחד מנטישה או פרידה מההורים, פחדים מחושך או מבעלי חיים, חרדות הקשורות לבית הספר, חרדת נטישה חברתית (FOMO) וכו'.

טיפול בחרדות לילדים- טיפול בחרדות ילדים עם גישת שלושת הממדים

לרוב, המחשבות, התחושות והרגשות הן אלו המנהלות את החרדות אצל ילדים. אפקטיביות של טיפול בחרדות אצל ילדים מתרכזת בזיהוי מקיף ומדויק של החרדה ומוצא פתרון לקושי. כשהטיפול נעשה בצורה בטוחה, המטופל משתחרר מהתודעה החרדתית ויחד עם המטפל בונה תודעה טובה ויציבה, כך שבסוף התהליך החרדות נעלמות לחלוטין.

בטיפול בגישת שלושת הממדים צוללים לעומק התודעה של הילד, מאתרים ובוחנים את הגורמים המדויקים המובילים להתפתחות התקף חרדה בילדים.

הייחודיות של שיטת 3 הממדים בהקשר טיפול בפחדים של ילדים הוא בהתמקדות השיטה בעקירת הבעיה מן השורש עד לריפוי מלא שלה. זאת בניגוד, לשיטות טיפול אחרות, המתמקדות בטיפול בסימפטומים ולא במקור הבעיה ולכן, אינן מביאות לריפוי מלא.

המטפלים בשיטה זו, מסתכלים על המטופל בראייה הוליסטית ומתמקדים בחיבור בין הגוף והנפש שלו. הטיפול עצמו נשען על שלוש מתודות המשתלבות האחת בשנייה:

א. פסיכולוגיה – כל התהליכים הנפשיים בתת המודע המעצבים את תודעת המטופל. ההתמקדות היא בתפיסות המתגבשות במהלך החיים לגבי האדם, אופיו, נפשו, נטיותיו ועוד הגדרות חשיבתיות מסוג זה. הגדרות אלו, הופכות לרגשות – חיוביים או שליליים, כלפי העולם וכלפי האדם עצמו.

ב. רפואה הסינית – תורת המרידיאנים האומרת שדרכן עוברת אנרגיית החיים בגוף. כשהן נחסמות והאנרגיה מצטברת באזורים מסוימים – נוצרות מחלות. כלומר, מחלות הן ביטוי גופני לחסימה אנרגטית הנוצרת בעקבות תהליכים לא חיוביים בתת המודע.

ג. פיזיקה– בעזרת הפיזיקה מבינים, בין היתר, גם את אופן הזרימה של האנרגיה בגוף האדם, את ביטוייה השונים ואת ההשלכות שיש להצטברותה.

כמה זמן נמשך טיפול בחרדות בילדים?

משך זמן הטיפול משתנה מילד לילד גם בהתאם לסוג הבעיה וחומרתה. טיפול בחרדה אצל ילדים מצריך זמן, רגישות ומקצועיות ותלוי כימיה עם המטפל וביכולתו ביצירת קשר טוב המבוסס על אמון.

איך ניתן לדעת אם המטפל\ת מתאימה?

אין ספק, שישנה חשיבות למציאת מטפל מנוסה ומקצועי עבור טיפול בחרדה בילדים ואף יותר אצל טיפול בחרדות אצל בני נוער. ממילא, לא פשוט להביא את הילד לטיפול שמקשה על ההתמודדות היומיומית שלו ושל הוריו. על כן, בראש ובראשונה יש לבחור מטפל בעל ניסיון בטיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים, המכיר היטב את הנושא. לא כל מטפל/ רופא/ פסיכולוג מיומן בעבודה עם ילדים ובני נוער, לא מספיק רק ידע תיאורטי, יש צורך בגישה טיפולית מתאימה כאשר עובדים עם קהל יעד צעיר או מתבגר.

כדאי לחפש ולקרוא ברשת את אודות המטפל, גישת הטיפול בה נוקט ומאמרים על טיפול בחרדות אצל ילדים. כאמור, ישנן גישות שונות של טיפול בפחדים אצל ילדים וחרדות כמובן וכדאי לבחור מטפל המשתמש באמצעים שהילד יתחבר אליהם. מעבר לכך, מומלץ לפני שמתחילים לדבר עם המטפל ולקבל פרטים על האופן בו הטיפול מתבצע כמו מהי תדירות הפגישות, היכן הן מתקיימות ועוד. הללו נועדו כדי להפיג את החששות של הילד מהטיפול כמו גם מהפגישה עם דמות חדשה בחייו.

טיפול בילדים עם חרדות ופחדים– בת אל חזן

בת אל חזן, מטפלת בכירה בשיטת שלושת הממדים ובעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות. שלושת הממדים היא שיטת טיפול הניתנת לביצוע דרך שיחות וידאו, לכן ניתן לבצע אותה מכל מקום בעולם, לא משנה היכן אתם נמצאים. במהלך הטיפול נצליח להגיע אל שורש הבעיה הנמצאת בתת מודע אשר היא אחראית לסימפטומים הבאים לידי ביטוי במודע, כאשר בסוף התהליך תאמצו לעצמכם השקפת עולם בריאה ונכונה, איתה תוכלו להתמודד בהצלחה עם הבעיות והאתגרים השונים.

בת אל חזן, מטפלת בשיטת 3 הממדים בעלת ניסיון עשיר וטיפלה כבר ביותר מ-500 נשים וילדים. כאקדמאית בתחום מדעי ההתנהגות, התנסיתי לאורך השנים באופן אישי במגוון טיפולים להפרעות קשב וריכוז. הטיפול היחיד שהביא אותי לפריצת דרך ממשית, הוביל לעבודת עומק ולתוצאות לאורך זמן היה הטיפול בשיטת שלושת הממדים.

היום, אחרי ליווי טיפולים מוצלחים למגוון בעיות, אני יודעת מעבר לכל ספק כי הטיפול מרפא ומצליח להביא את המטופלים לחיות חיים מלאי עשייה וצמיחה בכל המישורים.

אני יודעת שתחילת טיפול רגשי יכולה להיות מלווה בחששות, שאלות והסתייגויות. לקבלת מידע נוסף על טיפול בחרדות אצל ילדים וכן הלאה, מוזמנים ליצור קשר במספר 054-2444457.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Table of Contents

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן